Afvallen door leefstijlverandering, werken aan meer vitaliteit
Waarom je leefstijl veranderen in plaats van (crash) dieet volgen?
Je hoort het overal: door leefstijlverandering werken aan een vitaler leven. Maar hoe doe je dat en wat is nou eigenlijk vitaliteit? Vitaliteit is gezond zijn en je gelukkig voelen in lichaam én geest. Dit kun je bereiken door verschillende stappen te ondernemen. Kijk goed naar je voedings- en beweegpatroon. En weet dat ook je mindset een grote rol speelt. Ben jij je bewust van jouw patronen?
Bewustwording: wie ben jij en wat wil jij?
Vraag aan jezelf: ‘Waar word ik blij van en wat geeft me energie? Waar ben ik dankbaar voor? Wat zou ik graag willen bereiken? Welke doelen wil ik stellen?’ Of: ‘Ik ben tevreden zo, maar waarom kan ik er toch niet van genieten? Welke stappen moet, en vooral, welke wil ik zetten om dit te bereiken? Wat zijn mijn valkuilen?’ Schrijf dit eens op en kijk naar het hier en nu. Probeer te kijken naar de positieve kant, zet je negatieve gedachtes om in positieve. ‘Biedt je werk je geen uitdaging meer en kost het je alleen maar energie. Heb je dromen die je wil verwezenlijken: ga ervoor! Niks is onmogelijk, het is wat je er zelf van maakt. De keuze is aan jou, en kies jij ervoor om je mooiste leven te leven?’ Ik help je daar graag bij.
De bewustwording van je eetgedrag/patroon zorgt over het algemeen voor een blijvende verandering. En daarmee voor kilo’s die eraf blijven. Niet door een tijdelijke verandering aan te brengen in je eetpatroon, maar juist door samen te gaan kijken naar je structurele eetpatroon wordt je meer bewust van wat voor jou werkt. Met coaching gesprekken kijken we waar welk gedrag/patroon vandaan komt, en hoe we dat in kleine stappen kunnen veranderen. De ervaring leert dat je met steeds haalbare tussendoelen te stellen, je beter gemotiveerd blijft. Zo wordt het zelfs leuk!
Waarom in kleine stapjes?
Ons brein wil alles het liefst houden zoals het is, en wordt niet erg enthousiast van verandering. Volgens neurowetenschapper/arts Joe Dispenza ligt ons gedrag vanaf ons 35ste levensjaar voor 95% vast. De basis wordt gevormd in onze jeugdjaren, puberteit en jonge volwassenheid. Door ervaringen en gebeurtenissen die we meemaken zijn neurale verbindingen in de hersenen gemaakt. We houden van het oude en vertrouwde, daarom vallen we vaak terug in ons oude patroon. Het amygdala, een onderdeel van het limbische systeem van ons brein (hersenen), wil alles houden zoals het is. Maar door in kleine stapjes patronen te veranderen, blijft het amygdala in rust en zullen er nieuwe neurale verbindingen gevormd kunnen worden. Hier is doorzettingsvermogen en wilskracht voor nodig en hier kan ik (gewichtsconsulent) jou helpen.
Beweging zorgt voor vitaliteit, dat je je zowel fysiek als mentaal beter voelt.
Als je sport, maakt je lichaam het stofje serotonine aan, wat een blij gevoel geeft. Samen kijken we naar je beweegpatroon, naar wat bij jou past. Beweeg je heel weinig dan kan een verandering om te beginnen al in kleine activiteiten zitten. Door bijvoorbeeld wat vaker de trap te nemen, op de fiets je boodschappen te doen, fietsend naar je werk of om na de avondmaaltijd nog even een blokje te wandelen. We gaan kijken naar wat jezelf leuk vind qua beweging/sport of wat je graag zou willen oppakken. Speciaal voor jou maak ik een beweegplan op maat. De combinatie van gezonde voeding, bewuste keuzes maken, beweging en een positieve instelling zorgen samen voor een vitaal leven. Dit kan voor iedereen een andere invulling hebben, daarom is een advies op maat zo belangrijk.