Is zelfzorg egoïstisch?

by in Blog 20 december 2023

Dit gevoel komt regelmatig ter sprake tijdens de coaching gesprekken. Jezelf egoïstisch voelen wanneer je tijd en ruimte voor jezelf inplant omdat je lijf en geest het nodig hebben. Niet zelden overheerst dan een schuldgevoel naar de mensen om je heen. Maar is dat gevoel terecht? Is goed voor jezelf zorgen egoïstisch?

Het antwoord hierop is volmondig; NEE absoluut niet! Als het namelijk goed met jou gaat dan kun je er juist voor de ander zijn. Klinkt logisch en vanzelfsprekend toch? In de praktijd is goed voor jezelf zorgen erg lastig ook omdat het schuldgevoel je weerhoudt om de eerste stap te zetten. Dus de eerste stap is om concreet te verkennen wat je nodig hebt. Je zou dat bijvoorbeeld kunnen inventariseren door letterlijk te vertragen omdat je daarmee ruimte creëert voor een mooie ontdekkingsreis.

Zelf heb ik het afgelopen jaar nog meer duidelijkheid gekregen door het pad van de mindfulness te bewandelen en in mijn leven te integreren. Zo neem ik momenten om te vertragen en leef ik meer in het moment. Door het moeten los te laten ontmoet ik mijzelf. Het geeft mij een kristalhelder beeld van wat er zich in mijn “binnenwereld” afspeelt en mag worden omarmd.  We vullen onbewust onze agenda’s en leven in volle vaart ons leven om niet te hoeven voelen wat we echt nodig hebben. Daarom is het zo waardevol om balans te vinden in je leven en juist goed voor jezelf en daarmee ook voor de ander te zijn!

Ik heb voor jou een aantal tips voor zelfzorg momentjes opgeschreven die je kunnen helpen:

 • Begin de dag met een intentie. Hoe wil je jezelf vandaag voelen? Waar word je blij van?
 • Zorg voor frisse lucht na het opstaan. Maak een ochtendwandeling, stap een halte eerder uit de bus en loop het laatste stuk of ga op de fiets naar je werk. 
 • Neem voldoende tijd om de dag goed te beginnen en gezond te ontbijten. Laat je telefoon daarbij nog even links liggen.
 • Neem een lekkere douche en spoel een halve minuut koud af. Koud water stimuleert de bloedcirculatie, geeft energie en het versterkt de weerstand.
 • Zorg voor structuur in je dag, dit geeft rust in je hoofd. Maak een realistische planning en houd voldoende ruimte vrij voor onvoorziene zaken en pauzes.
 • Beweeg en sport maar doe vooral wat je leuk vindt dan is de kans dat je het volhoudt vele malen groter.
 • Neem de tijd om te eten en een gezonde maaltijd klaar te maken. 
 • Doe iedere dag iets wat je leuk vindt.
 • Neem micropauzes en een lange pauze om echt even op te laden. Maak een ommetje tussendoor en neem de tijd voor je lunch. Dit verbetert tevens je productiviteit.
 • Mediteer en/of doe ademhalingsoefeningen. 
 • Vermijd schermtijd op de (late) avond. Dit zorgt voor een betere en diepere nachtrust.
 • Journaling, schrijf aan het einde van de dag op waar je dankbaar voor bent. 
 • Drink voldoende water (hydrateer). 
 • Zorg voor voldoende nachtrust.

Haal uit deze tips wat voor jou passend is maar dat kan natuurlijk ook iets anders zijn. Het belangrijkste is om je open te stellen voor nieuwe stappen en inzichten. Zoals ik vaak aan mensen meegeef; als je blijft denken, zoals je altijd hebt gedacht blijf je geloven zoals je altijd hebt geloofd. En dat hoeft niet verkeerd te zijn, maar wringt en kriebelt het op bepaalde punten, ga dan op onderzoek en stel je open. Wat heb jij nodig om van “weten” in kleine stapjes over te gaan naar “doen”.

Om nieuwe patronen te creëren is herhaling nodig weet ik ook eigen ervaring. Als ik tegenwoordig rust en ruimte nodig heb voor mezelf gaat dat routinematig zonder dat ik mij schuldig voel. Dat was voorheen wel anders maar ik blijf wel investeren om mijn gewenste patroon te behouden en te versterken. Voor mij is het belangrijk om geregeld een wandeling te maken juist in het bos of langs het strand. Ook creëer ik veel rust en ruimte door te mediteren en om affirmaties op te schrijven en uit te spreken. Korte meditaties van bijvoorbeeld 3 minuten helpen mij om even in te zoomen en te voelen wat er op dat moment is. Vanuit dat besef heb ik regie over de dag en maak ik bewuste keuzes. De affirmaties zijn korte en positieve gedachten en uitspraken die je helpen om je zelf saboterende negatieve gedachten te overwinnen. Voorbeelden daarvan zijn; je bent goed en mooi zoals je bent en ik kan het wel.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog nieuwe inzichten hebt gekregen en dat je het waard bent om goed voor jezelf te zorgen. Ik vond het erg leuk om deze blog te schrijven als een mooie afsluiting van 2023.  De eerste week van januari ga ik weer heerlijk een paar dagen aan zee uitwaaien en alleen Rocky mijn hond gaat mee. Wat doe je dan? Wandelen, lezen, schrijven, hardlopen en mediteren. De eerste keer alleen vond ik dat spannend maar nu verheug ik mezelf erop. Ik kan niet wachten!

Wees goed voor jezelf en lief voor elkaar!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *