Waarom ik een pilates lover ben!

by in Blog 9 november 2023

Hoe het begon:
Tijdens mijn opleiding tot beweegcoach bij Sonnevelt opleidingen in 2018 werd er ook een dagdeel aandacht besteed aan pilates de uitvoering van de oefeningen, achtergrond en onderbouwing. Dit sprak mij aan het voelde meteen goed. Vooral de wijze van uitvoering van de oefeningen die vanuit rust en aandacht voor core-stability en ademhaling werden gegeven. Gezien mijn lichamelijke klachten door de ziekte van Bechterew, was het volgen van de opleiding tot beweegcoach al een grote stap buiten mijn comfortzone. Ik was toch een beetje bang voor overbelasting en een terugval wetende waar ik vandaan kwam. Tijdens de introductie van pilates voelde ik dat hier ruimte en mogelijkheden waren om rustig en zorgvuldig op te bouwen. Na het succesvol afronden van de studie tot beweegcoach was het vuurtje aangewakkerd om door te gaan met de opleiding tot pilates trainer.

Zo gezegd zo gedaan! In 2019 heb ik bij Physio Physics in Nieuwegein de opleiding gevolgd tot Perfect Pilates Pro level 1 en 2 trainer en succesvol afgerond. De afgelopen jaren heb ik extra studiedagen gevolgd voor meer specialisatie in o.a. pilates met rugklachten en perfect pilates artrose.

Vanaf de zomer van 2019 verzorg ik pilates lessen, waardoor ik automatisch zelf ook 6 uur per week pilates beoefen. Ik voel me zoveel energieker en vitaler sinds ik pilates beoefen. Ik kan daarom echt wel zeggen dat ik een pilates lover ben geworden! Het is echt zoals de grondlegger Joseph Pilates zegt:

Change happens through movement en movement heals!

Door de bewegingen
de stretching
de ademhaling
de balans
de rust
de concentratie
de core versterkende werking

…heeft pilates mij al zoveel gebracht. Mijn lichaam (core) is zoveel sterker en soepeler geworden en dit heeft mij mentaal ook versterkt . Zo heb ik het vertrouwen in mijn lichaam gekregen. Inmiddels heb ik een aantal van mijn (sportieve)dromen laten uitkomen namelijk het lopen van 2 halve marathons en onlangs een hele marathon gewandeld. Wie weet wat er allemaal nog in het verschiet ligt. Ik droom rustig door.

Ik wil graag delen hoeveel moois pilates kan betekenen voor body en mind. Daarom ben ik zo enthousiast om ook anderen te motiveren en begeleiden tijdens mijn pilates lessen. Pilates brengt je zoveel, laat je groeien en tot wasdom komen.

Wat is nou eigenlijk pilates?
Zoals gezegd, pilates is een training waarbij houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op lichaam en geest het uitgangspunt is. Het is een effectieve training die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om een evenwichtig en soepel lichaam te krijgen en te behouden.

Het hele lichaam is betrokken bij Pilates. Maar je traint vooral je rompstabiliteit oftewel. Met ‘core-stability’ wordt je romp of je kern bedoeld: een korset van spieren rondom je rug, buik en bekken. Bij het uitvoeren van allerlei bewegingen heb je deze spieren nodig. Een stabiele, sterke kern vermindert het risico op blessures en daarom is het verstandig om de stabiliteit van je kern te trainen.

Kern van je lichaam
Bij elke pilatesoefening zorg je ervoor dat je rug, buik en bekkenbodem geactiveerd zijn. Elke beweging die je maakt, begint bij de kern van je lichaam. Een sterke kern geeft je met elke activiteit meer kracht en balans. Dit heb ik zelf mogen ervaren o.a. met hardlopen en wandelen. De oefeningen ondersteunen je rug in het dagelijks leven en zorgen voor een goede houding.

Joseph Pilates noemde zijn methode ’the art of controllogy’. Hij geloofde sterk in het principe dat je met je geest controle kunt krijgen over het functioneren van het lichaam. Bij Pilates heb je dus concentratie nodig.

Pilates wordt ook therapeutisch gebruikt. De therapie kan behulpzaam zijn bij revalidatie en bij chronische aandoeningen. Het helpt ook bij het herstel van blessures en fysieke ongemakken. Wereldwijd gebruiken fysiotherapeuten de pilatesmethode als aanvulling op de reguliere behandeling. Pilates heeft veel voordelen, zoals een beter lichaamsbewustzijn, balans, coördinatie, kracht en lenigheid.

Every moment of our life, can be the beginning of great things
Joseph pilates

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *