Moet ik dit doen?

by in Blog, Mental Coaching 25 oktober 2018

Deze vraag zouden we onszelf vaker moeten stellen! Hierin gebruik ik toch het woord moeten, dit woord legt ons een bepaalde druk op. Wat moeten we nou eigenlijk echt?

Deze vraag werd mij een aantal jaren terug tijdens een therapie gesteld en stel ik mezelf nog regelmatig. Er heeft lang een briefje in de keuken gehangen met de tekst: Moet ik dit doen? Ik dacht altijd dat ik alles moest doen en als het klaar was waren er wel weer nieuwe dingen die moesten gebeuren. En zo kom je in een cirkel van jezelf verplichtingen opleggen. Want ja, we doen het onszelf aan. Jij bent degene die het kan veranderen. Door er anders naar te gaan kijken. En jezelf vragen te stellen.

Moet ik dit doen? Of kan ik het aan iemand vragen.

Moet dit echt nu gebeuren? Of kan het ook op een ander moment.

Moet ik dit sowieso wel doen? Of leg ik het mezelf op en is het helemaal niet zo belangrijk.

Het woord moeten geeft een bepaalde druk. We leggen onszelf veel op wat we moeten, maar laten dit ook gebeuren. Leren ”nee” zeggen hoort hier ook bij. In de maatschappij waarin we leven zijn we over het algemeen allemaal druk. We lopen onszelf hierdoor regelmatig voorbij. Dit zul je vast wel herkennen. 

Hoe kun je dit doorbreken? Ten eerste door jezelf bovenstaande vragen te stellen. Ook als je iets gevraagd wordt te doen zeg niet meteen ”ja”. Denk eerst na, moet ik dit doen? Vind ik het leuk? Word ik er blij van? Nee zeggen kan ook en zal in het begin ongemakkelijk voelen, maar het is oke als het voor jou een weloverwogen keuze is. Door alle drukte is het belangrijk om ook tijd voor onszelf te maken en lief voor onszelf te zijn. Dit klinkt een beetje gek misschien, maar lief voor jezelf zijn en goed voor jezelf zorgen is belangrijk om een leuker mens te zijn en lekker in je vel te zitten. Rust momentjes voor jezelf creëren. Dit zit al in kleine dingen en heeft voor iedereen een andere invulling. Neem de tijd om met een kop thee je favoriete blad eens lekker door te gaan lezen. Een relaxt badritueel zonder haastig te hoeven zijn. Een ontspannen avondwandeling in het park genietend van de frisse lucht die je inademt. Gezellig bijkletsen met je vriendin. Maak tijd voor dingen die je belangrijk vind in het leven, die je ontspanning geven. Vergeet jezelf hier niet bij, we zijn er goed in voor anderen te zorgen en zeggen wat rustiger aan te doen. Maar kijk eens naar jezelf; Waar sta jij nu, wat heb jij nodig om rust/relax en liefdevolle momenten voor jezelf te creëren?

Door je te ontdoen van al je moeten, ……. ontmoet je ……. JEZELF!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *